РАДИОНИЦА „СМАЊЕЊЕ УЗРОКА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА“ У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ

Удружење „Карика“ у сарадњи са Министарством за бригу о породици и демографију и Општином Вождовац, организује Радионицу  у четвртак, 25. новембра, у сали Већа општине Вождовац, Устаничка 53, са почетком у 17 часова.

Радионица се бави анализом понашања партнера у поступцима развода брака, вршења родитељског права, извршним поступцима ради принудног извршења одлука које се тичу одржавања личних контаката детета и родитеља.

Биће речи и о томе како се може утицати на та понашања тако да се обезбеди да се дете у судским поступцима што мање трауматизује, да се родитељи не свађају и не понашају насилнички једни према другима.

Циљ је да учесници радионица чују на који начин се постиже то да се родитељи што боље разумеју, да разумеју права и обавезе које имају (како једни према другима, тако и у односу на дете).

Ове радионице имају за циљ да помажу и адолесцентима да схвате како њихово понашање утиче на породично окружење и односе, ако су родитељи у процесу развода брака или вршења родитељског права; да схвате како они треба да се понашају у судским поступцима, нарочито у поступцима принудног извршења породичних одлука које се тичу права детета – да буде поверен једном родитељу или да одржава контакт са родитељем коме није поверен.

Постоје породице чији члан злоупотребљава алкохол, наркотике или има психичке сметње или поремећаје, па је у таквом стању агресиван према  другим члановима породице. На радионицама ћете бити упознати који судски поступци могу да се покрену како би се обезбедило лечење и како да уместо те особе ви одлучујете о питањима њеног здравља и лечења.

Предавачи су стручњаци који су једни од најважнијих у ланцу заштите од насиља у породици јер су они ти који доносе мишљења и одлуке у вези са насиљем, а то су судије и стручна лица центара за социјални рад.

Они ће вам објаснити:

  • како ваше понашање утиче на вашег партнера, дете, члана породице,
  • које понашање изазива насиље (било физичко или психичко),
  • како се такво понашање цени у поступку пред центром за социјилни рад и судом и које одлуке се доносе,
  • како се на таква понашања која изазивају насиље може утицати да се не понављају
  • како да се направи мирно породично окружење које је пријатно за све чланове породице који живе заједно или су живели заједно или су у сродничким везама.

Молимо заинтересоване за учешће у Радионици да се пријаве на
број 064/1450242, имејл: udruzenje.karika @gmail.com  или преко друштвених мрежа IG: udruzenjekarika; FB: Udruženje za zaštitu dečjih i roditeljskih prava
јер је због епидемиолошке ситуације број места ограничен.

У случају већег броја заинтерсованих биће организовани додатни термини радионица.

Поделите вест: