НА ВОЖДОВЦУ УСПЕШНО ОКОНЧАН ПРОЈЕКАТ „ЕЕ ОТПАД ОДВОЈИ ПРИРОДУ ОСВОЈИ“

У оквиру Европске недеље за смањење отпада којa се ове године обележава од 20-28. новембра биће награђене најуспешније основне школе које су учествовале у пројекту „ЕЕ отпад одвоји природу освоји“.

Пројекат који спроводе Еколози без граница подражан од стране ГО Вождовац организован је у вождовачким основним школама „Филип Филиповић“, „Јанко Веселиновић“, „Васа Чарапић“ и „Јајинци“ са циљем промовисање смањења отпада и подизања свести о отпаду као ресурсу.

Ученици трећег разреда сакупљали су истрошене батерије у посебним кутијама обезбеђеним за ту сврху, а према пројекту батерије се даље предају оператеру опасног отпада који их упућује у рециклажне центре у ЕУ, јер у Србији не постоје постројења за рециклажу батерија.

Батерије представљају опасан отпад по животну средину због олова, кадмијума и осталих течних материја које неправилним одлагањем доспевају у земљиште и даље у еко систем. Зато је суштина овог пројекта да се млади од нижих разреда основне школе образују и упуте у начине очувања животне средине како би то постао део њихове свакодневице и стил живота.

Поделите вест: