SEĆANjE NA PAVLA VUISIĆA

Udruženje „Adligat“ je u okviru Dana evropske baštine na Voždovcu obeležilo tri decenije od smrti barda glume i pesnika Pavla Vuisića. Povodom ovog jubileja 1. oktobra zainteresovanim posetiocima organizovano je besplatno predstavljanje Legata Mirjane i Pavla Vuisića u prostorijama Adligata na Banjici, u organizaciji Opštine Voždovac.

Na Pavlovom grobu je održan pomen, a tom prilikom je predsednik Adligata, Viktor Lazić, pročitao njegov testament koji je decenijama u medijima bio  cenzurisan. Organizovano je, zatim, druženje u jednoj kafani po Pajinom ukusu, gde je prikazan i dokumentarni film o Paji koji je pripremila Mirjana Vuisić.

Uveče je u svečanoj sali Adligata na Banjici održan specijalni program tokom kojeg su čitane Pajine pesme, izreke i tekstovi, a Mirjana Vuisić je prisutne upoznala sa nekoliko anegdota iz zajedničkog života sa Pavlom.

U legatu se mogu videti originalni Vuisićevi testamenti, njegove pesme u rukopisu pisane na salvetama, kutijama cigareta, papirićima, njegove lule, upaljači, fogotrafije i mnogi drugi zanimljivi detalji iz glumčevog ličnog života. Udruženje je objavilo poseban katalog o legatu koji se besplatno poklanja posetiocima. Filmografija Pavla Vuisića iznosi 177 jedinica, pri čemu je Pavle glumio u 129 dugometražnih filmova, 17 serija, 14 TV filmova, šest  mini televizijskih serija i pet kratkih TV filmova. Proslavile su ga i uloge u televizijskim serijama, posebno u seriji „Kamiondžije“, a u legatu u Muzejima Adligata se nalazi i svežanj ključeva na kome je i originalni ključ kamiona koji je vožen u ovoj seriji.

Uz ovaj značajan jubilej, Viktor Lazić je podsetio prisutne na neke od Pajinih izreka:

„Ponekad, nakon razgovora sa nekim ljudima, čovek oseti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem“.
„Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bih im se dopao“.
„Sve poskupljuje samo je čovek sve jeftiniji“…

Podelite vest: