СЕЋАЊЕ НА ПАВЛА ВУИСИЋА

Удружење „Адлигат“ је у оквиру Дана европске баштине на Вождовцу обележило три деценије од смрти бардa глуме и песникa Павла Вуисића. Поводом овог јубилеја 1. октобра заинтересованим посетиоцима организовано је бесплатно представљање Легата Мирјане и Павла Вуисића у просторијама Адлигата на Бањици, у организацији Општине Вождовац.

На Павловом гробу је одржан помен, а том приликом је председник Адлигата, Виктор Лазић, прочитао његов тестамент који је деценијама у медијима био  цензурисан. Организовано је, затим, дружење у једној кафани по Пајином укусу, где je приказан и документарни филм о Паји који је припремила Мирјана Вуисић.

Увече је у свечаној сали Адлигата на Бањици одржан специјални програм током којег су читане Пајине песме, изреке и текстови, а Мирјана Вуисић је присутне упознала са неколико анегдота из заједничког живота са Павлом.

У легату се могу видети оригинални Вуисићеви тестаменти, његове песме у рукопису писане на салветама, кутијама цигарета, папирићима, његове луле, упаљачи, фоготрафије и многи други занимљиви детаљи из глумчевог личног живота. Удружење je објавило посебан каталог о легату који се бесплатно поклања посетиоцима. Филмографија Павла Вуисића износи 177 јединица, при чему је Павле глумио у 129 дугометражних филмова, 17 серија, 14 ТВ филмова, шест  мини телевизијских серија и пет кратких ТВ филмова. Прославиле су га и улоге у телевизијским серијама, посебно у серији „Камионџије“, а у легату у Музејима Адлигата се налази и свежањ кључева на коме је и оригинални кључ камиона који је вожен у овој серији.

Уз овај значајан јубилеј, Виктор Лазић je подсетио присутне на неке од Пајиних изрека:

„Понекад, након разговора са неким људима, човек осети потребу да пријатељски помилује камен, осмехне се дрвету и са пуно поштовања скине капу пред магарцем“.
„Волим само оне због којих не морам да се одричем себе да бих им се допао“.
„Све поскупљује само је човек све јефтинији“…

Поделите вест: