U BELOM POTOKU ODATA POČAST VOJVODI VASI ČARAPIĆU

Povodom 210 godina od pogibije vojvode Vase Čarapića – istaknutog borca za oslobođenje Beograda i Srbije od Turaka, danas su položeni venci na spomenik slavnog vojvode u Belom potoku.

Venac je ispred Gradske opštine Voždovac položio predsednik Aleksandar Savić. Odavanju počasti vojvodi Vasi Čarapiću u njegovom rodnom mestu pod Avalom, uz veliki broj okupljenih građana, prisustvovali su i članica Gradskog Veća Ivana Tomić, zamenik predsednika opštine Voždovac Marko Sarić, Vuk Mirčetić, direktor Sportskog centra „Voždovac“ Dragan Životić, potomci srpskog vojvode Tomislav, Miloje, Vasa, Radomir i Miodrag Čarapić i predstavnici udruženja koja neguju tradiciju na oslobodilačke ratove Srbije.

U znak sećanja na hrabrog vojvodu, vence su položili i predsednik Gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao i predsednik Mesne zajednice „Beli potok“ Dragan Ilić sa svojom zamenicom.

Tokom dana zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je venac na spomenik Vasi Čarapiću u centru Beograda, na platou između Doma vojske i Narodnog pozorišta.

Spomenik Vasi CarapicuVasa Čarapić, jedan od najistaknutijih boraca u ustanku protiv dahija, rođen je krajem 18. veka u Belom potoku, u podnožju Avale i čitav život je posvetio borbi za slobodu. Bio je knez gročanski i jedan od prvih Karađorđevih vojvoda u Prvom srpskom ustanku, 1804. godine i onaj koji je srpskog vožda nagovorio da se 1806. godine krene u oslobađanje Beograda. Poginuo je u bitki za oslobođenje Beograda 29/30. novembra 1806. godine kod Stambol kapije, na mestu današnjeg Narodnog pozorišta u centru Beograda, gde mu je i podignut spomenik.

Podelite vest: