ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА

У оквиру Националног акционог плана за 2014. годину, који је усвојила Влада Србије у децембру 2013. године, одржан је први састанак представника Општине Вождовац и Националне службе запошљавањa. На састанку, коме су присуствовали председник Скупштине општине Вождовац Александар Мирковић, саветник председника Општине Вождовац Вук Мирчетић и представници НСЗ-а заменик директора Филијале за град Београд Гордана Перић, руководилац Службе Раковица Дијана Чаликјан, начелник Одељење за развој предузетништва и Томислав Митић и Јасмина Вјетровић, као и представници Клуба привредника општине Вождовац, разговарано је о имплементацији Националног акционог плана у рад локалне самоуправе.

У циљу усклађивања мера Националног акционог плана, учесници састанка изнели су своје предлоге и сугестије о оснивању локалних савета запошљавања и успостављање координације са филијалом Националне службе запошљавања на Вождовцу. Планом је предвиђено да се повећа број запослених и пронађе начин да се обезбеде средства за запошљавање најугроженијих група незапослених. Александар Мирковић изнео је предлог да примена мера за запошљавање, попут обављања стручне праксе, различитих врста обука за младе или подстицање предузетништва треба да прати потребе и захтеве на локалним тржиштима рада. Како би се тај посао обавио на ваљан начин, неопходно је да Локални савети за запошљавање и НСЗ координирају свој рад и да заједно процењују стање на локалном тржишту рада. Вук Мирчетић је изнео уверење да примена плана представља активне мере у политици запошљавања и да би требало да пружи очекиване резултате.

Такође, на састанку су изнете сугестије о саставу Локалног савета запошљавања који треба да усвоји Национални акциони план и да га проследи Скупштини општине Вождовац на изгласавање. Представници НСЗ исказали су да очекују да ће се активно приступити реализацији плана и да ће се сарадња са Општином наставити и у будуће. Јачање сарадње НСЗ и Општине Вождовац допринеће бољим резултатима рада у реализацији пројекта. Представник НСЗ изнео је уверење да ће НСЗ пружити безрезервну подршку у реализацији плана и да је спремна да у пуном обиму сарађује са Општином. На првом састанку постављене су смернице за будућу сарадњу, као и облик сарадње, и предузете мере за отпочињање реализације Локалног акционог плана запошљавања. Учесници састанка сагласили су се да би План требао да допринесе расту тренда запослености, као и да ће се на овај начин политика запошљавања приближити тековинама ЕУ, и допринети остваривању појединачних циљева политике запошљавања.

Поделите вест: