ВРАЋАЊЕ ИНГЕРЕНЦИЈА ОПШТИНАМА

На конференцији за новинаре у Градској општини Вождовац саопштено је да је алармантна и незадовољавајућа ситуација у односу Градске управе и неких Градских општина, посебно када је у питању Вождовац, која потпуно паралише сваку иницијативу грађана и ефикасан рад општинске управе.

Истакнуто је да је неопходно враћање одузетих надлежности Градским општинама у најважнијим областима – када је у питању легализација објеката која сада траје предуго, по питању закупа земљишта, израде планова детаљне регулације, израде урбанистичких пројеката и пројеката препарцелизације, рада матичних служби и матичних подручја, а посебно већих ингеренција у издавању дозвола за све мале монтажне објекте, балон хале, тезге, киоске, летње и зимске баште на које се чека дозвола из Града. Гломазна Градска управа неефикасно решава и питање имовине, социјалне и дечије заштите, инспекције, комуналне полиције и мноштва других области које су од виталног значаја за грађане Београда али се и осветнички односи према финансирању градских општина на којима Демократска странка није на власти.

Председник општине Вождовац др Драган Вуканић објаснио је да пуне три године безуспешно тражи пријем код градоначелника Београда, што говори о бахатости градских структура. “Ситуација је таква да је Вождовац као друга по величини престоничка општина, претворена у Услужни центар града Београда, односно сведена на ниво месне заједнице”, истакао је Вуканић и обелоданио да је општински буџет угрожен великим бројем доспелих изгубљених судских пресуда које је изгубила Демократска странка годинама уназад, а које сада пистижу на реализацију. Додао је и да општина нема могућности да ефикасно решава нагомилане проблеме својих житеља када су у питању водовод, канализација, путна мрежа и да утиче на доношење Планова детаљне регулације који се доносе без консултација са општином.

Начелница Управе општине Биљана Живковић је истакла неопходност враћања ингеренција општинама у наведеним областима, како би се пружила ефикаснија услуга грађанима Београда. “Грађани су оштећени јер не учествују у доношењу најважнијих питања свог окружења – почев од планова детаљне регулације и урбанистичких пројеката, до легализације објеката. Неопходно је враћање ингеренција општинама због рационализације и уштеде трошкова”, објаснила је Биљана Живковић.

Одборник општине Вождовац и председник одборничке групе СНС мр Љубиша Антонијевић осветлио је у којој мери одузимање надлежности општинама погубно утиче на рад система установа за образовање и васпитање на општини. Наиме, Град је игнорисао све иницијатицве и предлоге које је упућивала општина Вождовац током последње три године, тако да се налазимо у парадоксалној ситуацији – стари сазиви школских одбора у којима се налазе представници странака које су изгубиле власт на Вождовцу одлучују о најважнијим питањима, а општина има обавезу као локална самоуправа да брине и реализује све проблеме основних школа. “Нема договора око делегирања нових чланова у школским одборима, нити ефикасног решења многобројних проблема”, подвукао је Антонијевић. Ова иницијатива Градске општине Вождовац за враћање надлежности локалним самоуправама биће упућена Скупштини града на разматрање.

Поделите вест: