МЕШТАНИ НЕЋЕ ГРОБЉЕ ЈЕЛЕЗОВАЦ У СВОМ НАСЕЉУ

sastanak1На иницијативу незадовољних грађана насеља Раковица село, Јајинци и Миљаковац, у згради општине Вождовац, у четвртак 01. новембра 2012. год. одржан је састанак са председником ГО Вождовац др Драганом Вуканићем. На том скупу представници грађана поменутих насеља поновили су своје раније захтеве против изградње гробља Јелезовац између стамбених насеља Јајинаца и Раковица села и планираног насеља Сунчани брег у Раковици.

С обзиром да Град Београд не одступа од планиране изградње гробља, председник др Вуканић је грађанима обећао пуну подршку општине Вождовац у циљу спречавања изградње гробља на тој локацији. Заједнички закључак на састанку је био да се на предметној локацији уместо гробља предвиде садржаји који би задовољили потребе становништва као што су спортско-рекреативни, комерцијални садржаји, становање, зеленило итд.

Незадовољство грађана поменутим решењем, иначе, датира још од марта месеца ове године, када је на јавној презентацији Нацрта плана детаљне регулације гробља Јелезовац, одржаној 16. марта 2012. год. у општини Вождовац, истакнуто да би се изградњом оваквог градског гробља значајно погоршали услови становања у наведеним насељима. Том приликом мештани су навели да већ имају своје месно гробље које задовољава њихове потребе,  да постојећа инфраструктура нема капацитет ни за садашње потребе становника и такође истакли да се у непосредној близини планираног гробља налази спомен парк Јајинци где је у току Другог Светског рата сахрањено између 80 000 и 100 000 жртава.

Поделите вест: