PREKINUTA JAVNA RASPRAVA O GROBLJU JELEZOVAC

Javna prezentacija nacrta plana detaljne regulacije groblja Jelezovac sa prilaznim saobraćajnicama na opštinama Rakovica i Voždovac održana je u petak, 16. marta 2012. godine u opštini Voždovac.

Javnu prezentaciju izvršila je arhitekta Marina Božić iz Zavoda za urbanizam, u svojstvu rukovodioca javnog tima. Građani su sa rezignacijom odbacili mogućnost da se na području preko puta Spomen parka Jajinci, na površini od 30 hektara izgradi novo gradsko groblje za potrebe Grada Beograda. Meštani su takođe naveli da imaju svoje naseljsko groblje koje zadovoljava njihove potrebe i da postojeća infrastruktura nema kapacitet ni za sadašnje potrebe stanovnika. Prema njihovom mišljenju izgradnjom ovakvog gradskog groblja značajno bi se pogoršali uslovi stanovanja u naseljima Jajinci, Rakovica selu i Resniku.

Posle bučne i žustre diskusije prisutnih građana, arhitekta Marina Božić je prekinula svoje izlaganje jer se iskristalisao osnovni stav građana sa tog područja da se na predmetnoj lokaciji predvidi sadržaj koji će podići kvalitet stanovanja, kao što su sportski tereni, dečja igrališta, kulturni sadržaji… U uzavreloj atmosferi arhitekta nije uspela da završi javnu prezentaciju, već je prisutne građane uputila na nadležne gradske institucije: Direkciju za građeivnisko zemljište, Sekretarijat za urbanizam, kao i Zavod za urbanizam, kojima će tražiti da se predmetnoj lokaciji kroz izmenu Generalnog plana Beograda promeni namena.

Поделите вест: