OTVORENI “DANI RUSKE KULTURE NA VOŽDOVCU”

U nastavku predstavljanja nacionalnih kultura zemalja na opštini Voždovac, u četvrtak, 26. maja 2011. godine u Centru za kulturu i sport „Šumice“ otvoreni su „Dani Ruske kulture na Voždovcu“. Manifestaciju su otvorili Aleksandar Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji i dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Rusije g-din Konuzin, ukazao je na značaj jačanja duhovnih i ekonomskih veza, i revitalizacije civilizacijskih vrednosti dva naroda. On je naveo da fragmentacija i regionalizacija, kao pojavni oblici procesa globalizacije, predstavljaju prostor u okviru kojeg Srbija i Rusija treba da prepoznaju svoje mesto u porodici slovenskih naroda. Takođe, naveo je da svoje kulturne i istorijske vrednosti, kao deo našeg identiteta, moramo podeliti sa drugim narodima, i uvažavati kulture drugih naroda i civilizacijskih grupa.

Poželevši dobrodošlicu ruskom ambasadoru Aleksandru Konuzinu, predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić, koji je bio i domaćin cele manifestacije, istakao je da su Srbi i Rusi oduvek bili bratski narod. Takođe je naglasio da je održavanje „Dana Rusije na Voždovcu“ ujedno i prilika da se Voždovčanima približi kultura, tradicija i muzika, te nama daleke, ali bliske zemlje.

U nastavku programa nastupio je kozački ansambl „Don“, iz Rostova na Donu, koji je izvanrednom igrom i pesmom, uz bogat kolorit nacionalnih kostima, brojnim posetiocima dočarao običaje svoje zemlje. Manifestacija je bila upotpunjena izložbom fotografija, knjiga i ručno rađenih suvenira iz Rusije.

Pored ambasadora Rusije, na svečanosti su prisustvovali i ambasador Republike Iraka u Srbiji dr Falah Abdulhasan Abdulsada, ambasador Alžira Abdelkader Mesdua, v.d. ambasadora Bugarske Ognjan Siderov, kao i direktor Ruskog doma u Beogradu Genadijev Mihail.

Поделите вест: