BUGARSKA NA VOŽDOVCU

Dani bugarske kulture na Voždovcu“ otvoreni su po prvi put na platou ispred Opštine Voždovac u petak 13. maja 2011. godine. Tom prilikom u programu koji su organizovale GO Voždovac i Ambasada Republike Bugarske predstavljene su bugarske i srpske igre i pesme. S namerom da se veze dva naroda prodube, voždovačka opština i ambasada naših istočnih suseda organizovale su ovaj susret u prisustvu uglednih zvanica sa Ognjenom Siderovim, vršiocem dužnosti ambasadora Bugarske, na čelu. Između ostalih, nastupili su deca – članovi KUD „Bugari“ iz banatskog mesta Ivanovo, svirači na gajdama i pevači koji su izvornu muziku pevali uz pratnju instrumenta zvanog kaval.

– Bugari su, pre svega, naši susedi i prijatelji. Srbe i Bugare povezuje zajednička poezija, muzika i melos, kroz koje provejava duh Vizantije, koji nas podseća da sa našim susedima delimo iste istorijske trenutke – naglasio je dr Vukanić.

Ognjen Siderov istakao je da Bugarska želi da učestvuje u kulturnim dešavanjima u Srbiji, ali istovremeno želi da i Srbija uzme učešće na kulturnom polju Bugarske.

– Iako međusobno imamo mnogo toga zajedničkog, mislim da naša saradnja nije na najvišem nivou i nadam se da ćemo ubuduće na tome poraditi – rekao je Siderov.

Posle kulturno–umetničkog programa u svečanoj sali Opštine priređen je koktel i otvorena izložba slika bugarskih umetnika iz Dimitrovgrada, koja će narednih deset dana biti otvorena u opštini Voždovac.

Među brojnim gostima bili su protojerej Dragomir Ubiparipović, izaslanik Patrijarha srpskog Irineja, predstavnici ambasade Kine, na čelu sa atašeom Li Xiaotao, predsednik Bugarskog nacionalnog radija Nikolaj Krstev i drugi.

Поделите вест: