ТРИБИНА „ПРОБЛЕМИ НАСЕЉА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ И НАЧИН РЕШАВАЊА“

Градска општина Вождовац организовала је у уторак, 20. фебруара 2018. године трибину на тему: Проблеми насеља „Степа Степановић“ и начин решавања, на којој су на питања грађана и чланова Удружења станара насеља Степа Степановић одговарали  министар одбране Републике Србије Александар Вулин, председник општине Вождовац Александар Савић, председник Скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, директор Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић, градски  секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор Урбанистичког завода Београда Весна Тахов,  директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Драган Ђорђевић, директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић и директор ЈКП „Градска чистоћа – Београд“ Мирослав Богдановић. Организовање трибине  је иницирано захтевом Удружења станара насеља Степа Степановић.

Директор Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић, рекао је да је земљиште на којем је направљено Насеље предато на управљање Граду Београду, што ће олакшати даље функционисање и комуникацију са градским предузећима.

Градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак, је рекао  да ће у овој години бити завршен пројекат и техничка документација за изградњу другог вртића у Насељу, а да ће изградња почети 2019. године. Он је најавио да ће покренути решавање  звучне изолације у депадансу постојећег вртића.

Гак је, на питање о изградњи друге школе у Насељу, одговорио да према закону није могуће зидати школу ако у кругу од пет километара постоје друге школе које не раде пуним капацитетом, као што је овде случај.

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић је најавио да ће у најскорије време бити извршена  семафоризација улаза – излаза у/из насеаља у Булевар Пеке Дапчевића и да радови могу да почну у „наредна два дана“.

Директорка Урбанистичког завода Београд Весна Тахов је саопштила  да је улица која ће отврити излаз из Насеља ка Улици Војводе Степе увршетна у план, формирана је у Катастру, чека се завршетак експропријације земљишта те ће у наредних годину дана изградити приступна саобраћајница.

Председник општине је обавестио присутне, да је добио дозволу министра Небојше Стефановића, да саопшти присутнима на трибини да пумпе са претакалиштем за течни нафтни гас, у насељу дефинитивно неће бити.

Са директором  ЈКП „Зеленило Београд“ Слободаном Станојевићем договорена је динамика чишћења насеља – једном недељно и обезбеђена директна комуникација између УСНСС и директора предузећа.

Директор ЈКП „Градска чистоћа – Београд“ Мирослав Богдановић је најавио да ће се редовно одржавати чистоћа у Насељу, као и да су могућа ванредна прања улица. Договорен је директан контакт између представника Удружења СНСС и директора Чистоће, како би се контролисала динамика чишћења.

Председник  Скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић, је саопштио да ће бити организовани састанци са представницима Удружења, како би отпочела процедура формирања Месна заједнице у Насељу са циљем да се цео процес заврши до краја године.

На трибини је договорено и да ће Општина покренути питање филтрације  са ЈКП „Београдске електране“, како би се смањио загађење ваздуха у насељу. Такође, посебна пажња ће се обратити провери контроле квалитета ваздуха у насељу услед коришћења мазута за потребе зеленила.

Проблем саобраћајних гужви које се стварају на излазу из насеља према Кружном путу биће решен када буде изграђена спољна магистрална тангента Борска-Петља Ласта. Директорка Урбанистичког завода је нагласила да су имовинско-правни односи на траси СМТ-а решени и да се реализација дела ове собраћајнице очекује крајем ове или почетком следеће године.

Министар одбране Републике Србије Александар Вулин је рекао да ће проблем запуштене зелене површине која припада Војсци Републике Србије бити решен, односно да ће иста бити очишћена.

Од питања присутних станара, актуелизовани су и проблеми функционисања калориметара у зградама, одржавања комуналног реда локала итд.

Представник Удружења захвалио је Општини на доброј вољи и сарадњи и најавио да  је Организациони одбор планираних протеста одлучио да се откажу све планиране активности, јер на основу свега, има смисла поново пружити руку сарадње и сачекати реализацију договореног, што је заједнички интерес.

Поделите вест: