PRIVREDA I RAZVOJNI POTENCIJALI

Fabrika Soko Štark
Fabrika Soko Štark

Nosioci privrednog razvoja u voždovačkoj opštini su preduzeća „Soko-Štark“, „Vatrosprem“, „Verano-motors“, „Kontraktor“, “Galeb group“, Bones group“, „Geosonda“, „Vemus“, distributivni centar „Knjaz Miloš“, „Messer“, „Millenium team“, „Bauplus“, „Feromont“, „Hemovent“.

Za budući razvoj od bitnog su značaja industrijske zone. Ona duž Kumodraške ulice delimično je formirana još sedamdesetih godina prošlog veka kada je tu proizvodne pogone izgradilo više preduzeća. Predstoji intenzivnije aktiviranje industrijske zone duž autoputa prema Nišu kod Bubanj Potoka gde  je izgrađena robna kuća IKEA. Definisanje trase Unutrašnjeg magistralnog poluprstena učiniće posebno značajnim najatraktivniji deo centralne zone opštine Voždovac, to jest Dušanovac i Donji Voždovac. Sadašnji devastirani stambeni objekti biće zamenjeni savremenim, što će u potpunosti izmeniti sliku centralne opštinske zone.

Avala-turistički potencijal Voždovca

Izuzetna atraktivnost avalskog područja pruža šansu za razvoj turizma koja treba da se realizuje izgradnjom turističkih, sportsko-rekreativnih i ugostiteljskih objekata i daljim podsticanjem tranzitnog i seoskog turizma. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, poznati spomenici i prirodne znamenitosti među kojima su, pored onih opšte poznatih, i prirodno jezero u naselju Trešnja, veštačka jezera Bela reka u Ripnju i jezero između Pinosave i Resnika, kao i još nedovoljno poznata izvorišta mineralnih voda, od kojih su neka i u gradskim naseljima – razvojni su potencijal koji čeka da bude iskorišćen u većoj meri. Lovište „Avala“, ukupne površine 14.849 hektara, šansa je za unapređenje još nedovoljno razvijenog lovnog turizma. Stalno se gaje zečevi, srne, fazani i poljske jarebice, a lovište ima 50 stabilnih čeka, deset čeka na drvetu, 60 hranilišta za srne, 120 za fazane i poljske jarebice, 40 solišta i osam prihvatilišta za fazančiće.

Voždovačka opština, na brdovito-brežuljkastom terenu nadmorske visine od 250 do 511 metara, raspolaže sa oko 9.320 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga su 6.446 hektara oranice i bašte, 643 voćnjaci, 107  vinogradi, dok se pašnjaci i livade prostiru na nešto manje od 2.030 hektara. Zemljište je pogodno za gajenje žita, industrijskog i krmnog bilja, te za voće, vinovu lozu i lekovito bilje. Šansa je da se tradicionalna proizvodnja podavalskog područja usmeri na proizvodnju ekološki zdrave hrane i razvoj porodičnih manufaktura.

Među firmama registrovanim u opštini najviše je društava sa ograničenom odgovornošću jer je to najprikladniji oblik organizovanja „malog biznisa“. Dominiraju mala i srednja preduzeća tercijalnih delatnosti sa relativno malim brojem zaposlenih.