MEĐUNARODNA SARADNjA

Gradska opština Voždovac ulaže posebne napore kako bi uspostavila i razvila saradnju sa gradovima i narodima u regionu i šire. Sa Šangajskim distriktom Đading potpisan je 2016. godine Memorandum o saradnji koji je zaživeo, tako da je nekolicina voždovačkih đaka boravila u jezičkim kampovima, a i kineski učenici su bili u uzvratnoj poseti Voždovcu. Svi napori usmereni su ka tome da se osnaži međusobna saradnja i prijateljski odnosi među najmlađima u domenu sporta, kulture i tradicije, a da se na nivou međuopštinske saradnje uspostavi razmena ideja i projekata u oblastima turizma, privrede, kulture, sporta i obrazovanja.

Duboke i iskrene veze srpskog i grčkog naroda, potvrđene tokom vekova, unapređene su povezivanjem sa Kefalonijom. U sklopu obeležavanja 150 godina srpsko – grčkog prijateljstva, u gradu Liksuriju, na ostrvu Kefalonija sa kojim se pobratimila opština Voždovac još 1995.  godine, jedna ulica dobila je naziv „Voždovac, dok u Beogradu dve ulice nose nazive „Kefalonijska“ i „Liksuri“.  Počasnom konzulu Republike Srbije u Grčkoj gospodinu Viktoru Ruhotasu, 2018. godine uručena je povelja Počasnog građanina Voždovca,  specijalno priznanje kojim se izražava duboka zahvalnost Voždovčana za njegov dugogodišnji rad na uspostavljanju prijateljskih veza. Tom prilikom u posetu učenicima sa Voždovca doputovalo je 30 učenika  i profesora iz opšteg Liceja u Liksuriju. Tokom septembra  2019. godine učenici Osme beogradske gimnazije  i učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola koji su ostvarili izuzetne uspehe na sportskim takmičenjima, boravili su u uzvratnoj poseti vršnjacima u Kefaloniji.

Tokom proteklih godina, opština Voždovac sarađivala je sa Opštinom Simering u Beču, opštinom Zubin Potok na Kosovu i Metohiji, Srpskom  crkvenom  opštinom  Drežnica i opštinom Pula u Hrvatskoj, Opštinom Šempeter, Vrtojba  u Sloveniji, opštinom Gazi Baba u Makedoniji, opštinama Foča, Bijeljina,  Donji Žabar i Trebinje u  Republici Srpskoj opštinama Niš, Topola, Krupanj i Vrbas i gradom  Solunom u Grčkoj.