МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Градска општина Вождовац улаже посебне напоре како би успоставила и развила сарадњу са градовима и народима у региону и шире. Са Шангајским дистриктом Ђадинг потписан је 2016. године Меморандум о сарадњи који је заживео, тако да је неколицина вождовачких ђака боравила у језичким камповима, а и кинески ученици су били у узвратној посети Вождовцу. Сви напори усмерени су ка томе да се оснажи међусобна сарадња и пријатељски односи међу најмлађима у домену спорта, културе и традиције, а да се на нивоу међуопштинске сарадње успостави размена идеја и пројеката у областима туризма, привреде, културе, спорта и образовања.

Дубоке и искрене везе српског и грчког народа, потврђене током векова, унапређене су повезивањем са Кефалонијом. У склопу обележавања 150 година српско – грчког пријатељства, у граду Ликсурију, на острву Кефалонија са којим се побратимила општина Вождовац још 1995.  године, једна улица добила је назив „Вождовац, док у Београду две улице носе називе „Кефалонијска“ и „Ликсури“.  Почасном конзулу Републике Србије у Грчкој господину Виктору Рухотасу, 2018. године уручена је повеља Почасног грађанина Вождовца,  специјално признање којим се изражава дубока захвалност Вождовчана за његов дугогодишњи рад на успостављању пријатељских веза. Том приликом у посету ученицима са Вождовца допутовало је 30 ученика  и професора из општег Лицеја у Ликсурију. Током септембра  2019. године ученици Осме београдске гимназије  и ученици седмог и осмог разреда основних школа који су остварили изузетне успехе на спортским такмичењима, боравили су у узвратној посети вршњацима у Кефалонији.

Током протеклих година, општина Вождовац сарађивала је са Општином Симеринг у Бечу, општином Зубин Поток на Косову и Метохији, Српском  црквеном  општином  Дрежница и општином Пула у Хрватској, Општином Шемпетер, Вртојба  у Словенији, општином Гази Баба у Македонији, општинама Фоча, Бијељина,  Доњи Жабар и Требиње у  Републици Српској општинама Ниш, Топола, Крупањ и Врбас и градом  Солуном у Грчкој.