СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Потписивањем примирја 11. новембра 1918. године званично је окончан Први светски рат, у којем је Србија платила несразмерно велику цену, изгубивши око 700 хиљада мушких глава. Данас  се заједно сећамо свих жртава, војника, добровољаца, цивила, погинулих у биткама, страдалих на кућном прагу, умрлих од глади и хладноће у албанским планинама, свих који су дали животе ослобађајући своје домове и породице, ослобађајући целу Србију.

Међу првим ратницима који су 1914. године стали на браник отаџбине био је командант Друге армије Степа Степановић, Вождовчанин.

Он је немерљиво допринео успесима српске војске и победама над знатно моћнијим непријатељем. Након победе на Церу, када је Степа унапређен у чин војводе, уследиле су друге велике битке за ослобођење земље. После преласка Албаније, Степа је реорганизовао војску на Крфу и повео је на фронт. Уследиле су битке код Горничева, на Кајмакчалану и око Битоља,  али највећи успех војвода Степа Степановић постигао је  у пробијању Солунског фронта.

Ово је само део онога што је велики војсковођа Степа, учинио за Србију, која га памти. Улице, школе, удружења носе његово славно име. Споменици и спомен – куће уче нас о славном војводи.

Много је оних који су, заједно са њим кренули из својих кућа и нису се вратили. На Вождовцу, зато, неке улице носе имена управо тих бораца, јунака који су задужили сва будућа покољења.

Да њих није било – ово би данас била туђа земља.

Поделите вест: