ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ У ПРОЈЕКТУ „МИЛИОН КЊИГА ЗА СРБИЈУ“

Данас је у холу Градске општине Вождовац постављен бокс за донацију публикација у оквиру пројекта „Милион књига за Србију“, где ће грађани који то желе наредних недеља моћи да донесу своје књиге и другу литературу која им више није неопходна и тако помогну бројне библиотеке широм Србије.

Са жељом да што више књига стигне у руке читалаца, пројекат су подржали Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ и Градска општина Вождовац – прва Општина у Србији која се прикључила овој акцији.

Испред општине Вождовац, Вук Мирчетић наводи да је данас битан дан за културу и традицију на Вождовцу, у које Општина жели да још више да улаже. „Још један од договора са Удружењем „Адлигат“, у оквиру којег постоји Музеј књиге и путовања, успешно је реализован. Сви грађани ће моћи у општинском холу да оставе књиге које желе да донирају Музеју књиге и Библиотеци која броји преко милион јединствених наслова. Користим прилику да се захвалим Виктору на иницијативи, грађанима који су већ данас дошли и донели књиге, као и донаторима из Немачке који су овде са нама  да помогну Пројекат“ – рекао је Мирчетић.

Виктор Лазић, директор Удружења „Адлигат“, наводи да се акција сакупљања литературе из различитих области, спроводи ради стварања што квалитетнијег фонда Удружења, у оквиру којег ради Библиотека Лазић, али и како би се помогло другим библиотекама. „До сада смо поделили пола милиона књига у преко 300 библиотека широм Србије и региона. Помажемо свакој књизи да пронађе свој пут до читалаца. Сви који желе да дођу до књига могу да упуте молбу путем веб сајта http://www.adligat.rs/, никога још нисмо одбили“ – поручује Виктор Лазић, девета генерација породице Лазић која сакупља књиге.

Библиотека Лазић, званично основана још 1882. године, најтрајнија је српска породична библиотека. Од 2012. године отворена је за јавност, а налази се на Бањици у Улици  Јосипа Славенског 19а. Музеј књиге на Бањици прикупља књиге уз помоћ САНУ, Удружења књижевника Србије, Народне библиотеке Србије, бројних издавача и других пријатеља.

Поделите вест: