ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧИЈА РОМСКА СЛАВА ТЕТКА БИБИЈА

Традиционалну славу Рома широм света, Тетка Бибију, обележили су данас свечано, по 139. пут, Роми на Вождовцу.

Представници  ГО Вождовац – повереник за националне мањине Златко Ленхарт, руководилац Томислав Перић и председништво Клуба привредника,  положили су венац на споменик Тетка Бибији, који се налази у дворишту друштва  „Ром” у Улици господара Вучића.

Они су присутнима честитали празник и подсетили их да су врата општине Вождовац увек отворена за сва питања Рома са Вождовца. Обележавање култа Тетка Бибије почиње обредним резањем славског колача који свештеник  ломи са домаћинима, а током читавог дана Роми који пристижу на славље пале свеће у малој цркви у дворишту која је посвећена овој светитељки и са радошћу дочекују све своје пријатеље и комшије на посну трпезу у просторијама друштва.  Врата Удружења отворена су за све људе добре воље. После тога ромске породице славље настављају у својим домовима као своју породичну славу.

Роми имају велико поштовање за култ неканонизоване светитељке Бибије која је заштитница деце. Легенда каже да је у време смртоносне болести куге у 17. веку стара жена Бибија пролазила селом водећи јагње са собом. Молила је људе да јој дају уточиште од кише која је лила, али нико није хтео да је прими. На крају села, у дому најсиромашнијих Рома којима је свих седморо деце оболело од куге, поделили су са њом свој сиромашни оброк и дали јој постељу да преспава. Ујутру су сва деца била излечена. Од тада Тетка Бибију Роми славе као светитељку и доводе своју децу да целивају њену икону у капелици. Током дана у капелици се помоли око 700 Рома са наше општине.

Наше комшије, драги суседи сваке године са великим поштовањем позивају представнике своје општине да саборно, у љубави и традицији, обележе овај празник. Тако је било и ове године.

Поделите вест: