АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ НОВОГ УЧЕНИЧКОГ БЛОКА И ФИСКУЛТУРНЕ САЛЕ У ОШ „ВОЈВОДА СТЕПА“ ПОРУЧИО ДЕЦИ: „ИСКОРИСТИТЕ НОВЕ УЧИОНИЦЕ НА ПРАВИ НАЧИН!“

Вождовачка Основна школа „Војвода Степа“ стара 123 годинe, коначно je  добила своју прву фискултурну салу, као и нови простор школске зграде, са 13 савремено уређених учионица. Сала за физичко опремљена је додатним справама за вежбање, а кабинети рачунарском опремом, аудио и видео опремом и наставно техничким средствима.

Свечаном отварању нових просторија школе присуствовао је председник Владе Републике Србије Александар Вучић, који је поручио да Влада улаже у младе, да је за реконструкцију вождовачке школе издвојено 1,6 милиона евра, додавши да се тренутно за 240 објеката у Србији ради пројектна документација или је реконструкција у току. Он је деци поручио да им нису најбољи пријатељи они који им говоре да не уче и да не раде. „Иако се некада љутите на тате и маме, када кажу да загрејете столицу и учите још више, мој савет је да натерате себе да учите и радите јер ћете бити успешнији у будућности“ – поручио је Вучић.

Он је истакао и да је време да се у овом делу Београда изгради и нови вртић и нова зграда за предшколску децу, а ученицима је рекао да се лепо играју у фискултурној сали, али и да искористе 13 нових учионица на прави начин. „Туче, насиље и проблеми не решавају ништа, само рад и слога су оно што ће вас довести до бољих резултата. Да будете успешнији од нас, да ваша генерација буде боља и да Србији донесете још већу срећу и успех“ – поручио им је председник Владе РС.

Пресецањем врпце, свечано је отворена школска зграда, коју су потом обишли премијер Србије, министри у Влади РС, градоначелник Београда Синиша Мали са сарадницима, председник Градске општине Вождовац Александар Савић са сарадницима и директор Школе Небојшa Животић.

Кумодрашка школа постоји од 1894. године, и има преко 900 ученика који никада нису имали фискултурну салу, а за потребе одвијања физичког васпитања, школа и Секретаријат су плаћали 6 милиона динара годишње оближњој приватној хали.

Експертизом Секретаријата за образовање наложено је 2008. године да се одвојени објекат школе уклони, јер је крајем 70-их година саграђен од штетног по здравље, азбестног материјала. Све време до јесени 2015. године, тај део зграде користили су ученици, јер су се ту налазили: продужени боравак, специјална одељења, библиотека, кухиња са трпезаријом и рачуноводство.

Школа је ушла у пројекат Европске инвестиционе банке и Министарства просвете, под називом „Програм модернизација школа у Србији“. Услов да се потпише протокол био је да се реши имовина школе. Општина Вождовац одрекла се права својине на парцелама на којима је планирана градња у корист Града Београда, а све у циљу добијања грађевинске дозволе. У пролеће 2014. године Привремени орган града Београда потписао је своје обавезе и тада почињу радови. У јулу 2016. године зграда која је изграђена од азбеста је срушена и почели су радови, који су окончани почетком ове године.

Поделите вест: