ЗЛАТНИК ИВАНИ ЂОРЂЕВИЋ

После јучерашњег освећења крстова на храму Св. Деспота Стефана на Авали, данас, на најрадоснији Хришћански празник Божић, најмлађим становницима подавалских подручја приређен је традиционални православни обичај – ломљење божићне чеснице, у којој је био сакривен један златник.

Неочекивано много деце је са радошћу испунило нови храм посут сламом, симболично као на дан Христовог рођења и нестрпљиво се окупило око чеснице, коју је као домаћин припремио и златником украсио Жарко Стијовић, угоститељ из Белог потока.

После заједничке молитве „Оче наш“, који су у глас изговорила сва деца, свештеници су певали тропар „Рождество Твоје, Христе Боже наш“, док су деца стрпљиво држала десну руку на десном рамену и тако направила живи ланац у целој цркви. Најближи малишани вртели су колач са свештеницима и домаћином славља, а показало се да деца из веронауке одлично знају да певају тропар „Рождество Твоје“, тако да се мали храм орио од радосних гласова деце. Сви су добили по једно парче чеснице, најпре најмлађи, па онда и старији.

Dobitnik zlatnika-Ivana DjordjevicДок је трајала подела парчића чеснице, деца су певала „Божић, Божић, Бадњи дан, Благог Христа рођендан“ и нестрпљиво проверавала да ли се баш у њиховој руци нашао златник. Златник је добила Ивана Ђорђевић, студент из Раковица села.

Домаћин за следећу годину се већ зна, то је председник Градске општине Вождовац Александар Савић.

Поделите вест: