ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК ОПШТИНСКОГ САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ

У циљу успостављања и развоја нових начина сарадње између полиције и грађана, заједнице и инстистуција, а зарад повећања личне и колективне безбедности, Министартсво унутрашњих послова Републике Србије донело је стратегију превентивног рада под називом „Стратегија полиције у заједници“.

У складу са  овом Стратегијом формиран је Општински савет за безбедност  са циљем ангажовања релевантних субјеката заједнице у решавање безбедносних проблема Градске општине Вождовац.  У састав Савета укључени су председник Општине, начелник ОУП-а Вождовац, директор Дома здравља, директор Центра за социјални рад, председник Другог основног јавног тужилаштва, председник Актива школа, представник Управе градске општине и преставник Клуба привредника са територије Општине.

На првом састанку  Општинског савета за безбедност, којим председава председник Александар Савић, закључено је да је стање безбедности на територији општине Вождовац на задовољавајућем нивоу, али да је у будућности неопходно превентивно деловати. Према Извештају о стању безбедности у протеклих шест месеци, број кривичних дела разбојништава, у односу на исти период прошле године, смањен је за 10,8%, а проценат расветљених кривичних дела је повећан на 46,3.

Чланови Савета су се сагласили да је потребно формирати оперативно – стручне  тимове који ће деловати превентивно и прилагођено безбедносним потребама грађана, како би лична и колективна безбедност била унапређена.

Предложено је да се оформе тимови за: спречавање и превенцију проституције  и наркоманије, безбедност у саобраћају, против насиља у породици и превенцију нарушавања јавног реда и мира у школским двориштима.

Приликом дискусије о потреби сарадње између локалне самоуправе, полиције, институција и грађана,  која може да допринесе превенцији безбедносних проблема, председник Александар Савић рекао је да је Општина у основним школама на Вождовцу поставила ограде и видео надзор, што је значајно утицало на укупно стање безбедности. Он је истакао да ће се и у следећој буџетској години планирати средства за побољшање безбедности наших најмлађих суграђана.

На састанку  је презентован Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и оптшинама, који је  приредило Министарство унутрашњих послова Републике Србије.Члановима Савета предочени су и проблеми проституције и могућности превенције.

Поделите вест: