ОТВОРЕНА ШКОЛА ЈАВНИХ ПОЛИТИКА И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

IMG_20160426_190418У уторак, 26.04. 2016. године у организацији Групе за анализу и креирање јавних политика и Канцеларије за изучавање јавне управе и локалне самоуправе, а под покровитељством ГО Вождовац, отворена је „Школа јавних политика и локалне самоуправе“.

Школу је отворила председница Групе за анализу и креирање јавних политика, Тамара Вуков, која је учесницима пожелела добродошлицу и захвалила се на интересовању за овај пројекат који се бави важном темом и утиче на квалитет живота свих грађана у заједници.

FB_IMG_1461750804227

Учесницима се испред ГО Вождовац обратио Милан Тодић, који је представио рад Општине и позвао све учеснике уколико имају предлоге за неки пројекат који би могао да се реализује уз сарадњу Општине да се без устручавања обрате општинској Управи. Присутнима се обратила и председница УО Канцеларије за изучавање јавне управе и локане самоуправе Тања Тодоровић, која је представила активности Школе којима ће се учесници бавити.

Прво интерактивно предавање о Теорији и пракси локалне самоуправе, Систему локалне самоуправе у Србији и Положају Града Београда и градских општина, одржао је Бобан Стојановић, докторанд на Факултету политичких наука.

FB_IMG_1461750785603На овом предавању учесници су имали прилике да чују како то локална самоуправа функционише, каква је разлика између локалне самоуправе и градске општине, на који начин се финансирају јединице локалне самоуправе, какви су односи између Града Београда и градских општина и сл.

Друго предавање отворио је Милош Хркаловић, докторанд на Факултету политичких наука, а оно је било посвећено Сталној конференцији градова и општина, испред које је говорио Генерални секретар оранизације Ђорђе Станичић. Господин Станичић је представио детаљан рад организације и причао о односима који кроз организацију имају локалне самоуправе у Србији.

FB_IMG_1461750791375Циљ пројекта је да се учесници, кроз похађање инетрактивних предавања, радионица и симулацију рада, ближе информишу о начину на који локална самоуправа, у овом случају једна градска општина функционише, о значају и правцу реформе локалне самоуправе, као и да кроз обилазак општине стекну практична знања о томе на који начин раде општинске службе. Поред теме каква је локална самоуправа, учесници ће имати прилике да чују и о јавним политикама као и да кроз рад са менторима науче како да анлизирају и пишу предлоге јавних политика.

FB_IMG_1461750820263Учесници ће имати јединствену прилику да присуству конститутивној седници ГО Вождовац, која ће бити одржана након недавно завршених избора. Последња активност којом ће се заокружити циклус Школе биће и сама симулација Скупштине општине ГО Вождовац на којој ће бити представљени предлози јавних политика који су израдили учесници Школе.

Поделите вест: