ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА „СТЕПИ У ЧАСТ“

У ЦКС „Шумице“ одржана је у суботу, 14. марта 2015. године, академија посвећена великану српске историје са почетка XX века, војводи Степи Степановићу.

Манифестацију посвећену 159-тој годишњици рођења Степе Степановића организовали су Подружница савеза Потомака ратника 1912-1920. Јајинци, Удружење „Војвода Степа Степановић“, Градска општина Вождовац, као и Општински одбор Савеза потомака ратника Вождовац од 1912-1920., испред кога се обратио и све присутне поздравио Драган Спасић, председник Одбора.

Академију је свечано отворио хор ОШ „Јајинци“ уз интонацију химне Боже правде и песме Тамо далеко, под диригентском палицом професора музике Радојке Игњатовић. Након извођења химне, присутнима се обратио члан Већа општине Вождовац Милош Стојановић, који је изразио велико задовољство што му је припала част да званично отвори акадамију и укаже на значај дела великана Степе Степановића, и захвалио се присутнима и свим организацијама које баштине сећања на богату историју српског народа.

Академик пуковник Раде Рајић у говору посвећеном Степи, направио је аналогију са великанима тог доба и указао на значај њихових храбрих дела и вештина које су показали на бојном пољу током Првог светског рата. Такође, пуковник Рајић направио је паралелу са савременим дешавањима и искушењима пред којима се Србија налази у савременом свету.

Програм су оплеменили и употпунили солисти хора песмама Везак везла дјева Марија и Ситан камен до камена; рецитатори ОШ „Јајинци“ са песмама Плава гробница – Милутина Бојића, Светли гробови – Јована Јовановића Змаја и Отац и син – Ђуре Јакшића; дечији и омладински ансамбал КУД-а Милан Ђ. Милећевић из Рипња, сплетом буњевачких игара и играма из околине Ниша, као и млади гуслар Алекса Вујачић који је посветио песму Гаврилу Принципу.

Поделите вест: