У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ ПРВИ ЦЕНТАР ЗА МЕДИЈАЦИЈУ У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У СРБИЈИ

У петак, 26. септембра 2014. године, у Свечаној сали Градске општине Вождовац, потписан је споразум о сарадњи и оснивању првог центра за медијацију – решавање сукоба мирним путем у локалној заједници, између ГО Вождовац и организације Партнери за демократске промене Србија.

Присутнима је одржана презентација поводом почетка пројекта „Локални омбудсман и медијација“, који се спроводи уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Србији.

Споразум су потписали Александар Савић, председник Градске општине Вождовац и Блажо Недић из организације Партнери за демократске промене Србија. Свечаности је присуствовао и саветник у Амбасади Краљевине Холандије у Србији Александар Момиров.

На почетку презентације, присутнима се обратио Александар Савић, председник Градске општине Вождовац, изразивши подршку општине Вождовац овом пројекту, који ће бити од значаја за грађане Вождовца.

Блажо Недић из организације Партнери за демократске промене Србија, представио је пројекат „Локални омбудсман и медијација“ као и пројектне активности које имају за циљ лакше, брже и ефикасније решавање конфликата у локалним заједницама путем медијације.

Златко Маросиук, председник Удружења локалних омбудсмана, представио је досадашњи рад Удружења и нагласио важност оваквог пројекта за рад локалних омбудсмана.

Весна Гојковић, заштитница грађана Градске општине Вождовац, пренела је присутнима своја досадашња искуства решавања сукоба мирним путем између грађана са Вождовца, као и њихову занитересованост да приступе будућем поступку медијације.

Циљ ове активности је пружање бесплатних услуга медијације – посредовања грађанима у локалној заједници, као и коришћење искустава центра на Вождовцу који ће са радом почети у јануару следеће године и њихово мултипликовање и примена у раду других општина на територији Србије.

Поделите вест: